Panik Atak Hakkında Yanlış Bilinenler
Birçok dizi ya da filmde panik atak tanısı almış kişilerin yanında kese kağıdı taşıdıklarını görürüz. Kese kağıdından nefes alıp vermenin panik atakları durdurduğuna inanılır. Bu yüzden birçok insan kese kağıdına solumaya başlarlar, yani kese kağıdının içine nefeslerini verip, tekrar oradaki havayı ciğerlerine çekerler. Maalesef bu, uzun bir dönem boyunca yanlış uygulanan yöntemlerin başında gelir.
İnsanlar çoğunlukla korktuklarında ya da paniklediklerinde çok hızlı solurlar (hiperventilasyon). Hiperventilasyon esnasında dışarıya normalden daha fazla karbon dioksit (CO2) verilir. Eğer kandaki karbon dioksit düzeyi çok fazla düşerse uyuşma, karıncalanma, baş dönmesi, sersemlik ya da bayılma hissi yaşanabilir. Hatta ciddi durumlarda felç geçirme ya da bilinç kaybı görülebilir.
Kese kağıdından nefes almak aslında panik atağı durdurmaz. Kese kağıdından nefes alarak aslında verdiğiniz karbon dioksiti geri alırsınız, bu da kanınızdaki karbon dioksit düzeyini arttırarak düşük karbon dioksitle ilişkili belirtileri önler. Fakat eğer bu işlem çok uzun süre yapılırsa, bu sefer de karbon dioksit düzeyi normalin çok üstüne çıkar ve ciddi sorunlara yol açabilir.
Bu yüzden bu yöntemi ya çok kısa şekilde tekrar etmek ya da hiç kullanmamak daha doğrudur.